The Spectacular X-Poles! A call to arms for Polish players.

1568101131

Comments

• Wiem, wiem Gumis tylko przez to moje szczęście wcześniej i brak problemów z osiąganiem celów nastawiłem się, że dam radę ugrać ten środek stawki a tutaj straszna lipa przez to skalowanie. Tym bardziej zły jestem, że nastąpiło to akurat jak wstąpiłem już do sojuszu bo się okazuje, że pożytku za wiele ze mnie nie macie. Ale spróbowałem i udało mi się chociaż 3 razy zrobić misję z samymi "goonami" , tam akurat większość zależy od początkowego ustawienia.

Co do ataków to ja takich masowych nie doświadczam (miałeś na myśli chyba BruceLee), wiadomo że jak nie loguję się przez x godzin to następują ale póki co ciągle jestem około 10 pozycji co jest dla mnie wystarczające (100 HP jest tutaj najważniejszą nagrodą dla mnie. Poza tym ja zawsze zostawiam IM35, CStorm i Juggernauta jako drużynę kiedy robię sobie przerwy czyli chyba najlepszą defensywną na jaką sobie mogę pozwolić, kiedy atakuję to mam raczej IM35, MStorm i MBW w składzie.

Co zrobić z okładkami DD jak już je mi się uda dostać? Chyba nie opłaca się marnować miejsca na taką *** i lepiej je sprzedać? Co prawda mam HP na kolejny slot plus zawsze mogę się pozbyć X-Force Wolviego czy Captaina ale też muszę mieć jedno na nowego Captaina (jego MUSZĘ trzymać bo praktycznie na 100% będzie niedługo do czegoś potrzebny) i powinienem chyba też rezerwować jedno na Dakena (ciągle mam 3 okładki do zdobycia w prologu, czekam aż się jakaś trafi z losowych tokenów bo nie warto sobie póki co miejsca blokować).
  • GumisK
    GumisK Posts: 372 Mover and Shaker
    edited March 2014
    Ech, zgadza się, o atakach pisałem do Bruce'a, późno już i koncentracja zanika. Z tym pożytkiem to się nie wygłupiaj, nie przyjmowałem cię dla punktów, tylko dla wspólnego grania i dyskusji. Gdyby interesowało mnie punktowanie w turniejach, to założyłbym wielonarodowościowy sojusz z warunkiem wejścia, np. co najmniej 3 postacie na 100 levelu, albo sam dołączył do Django Unbuffed, 5 Deadly Venoms, scAvengers czy innego topowego teamu. Miałem jednak całkiem inną wizję, i wielką frajdę sprawia mi jej realizowanie. Wygrane okładki Daredevila sprzedaj, szkoda dla niego rozszerzać roster, bardziej przyda ci się ISO. Na teraz twoim dalekosiężnym celem powinno być zbudowanie paru bohaterów na poziomie 2*, nie 3*.
  • GumisK
    Pierwsza runda Symulatora dobiegła końca. Jakie wrażenia, wyniki, moi dzielni fighterzy? W obu trybach, Normal i Hard, spokojnie zrobiliśmy top 100, co oznacza 2x1500 Iso na głowę dla każdego z nas. Ładnie, trzy tysiaki piechotą nie chodzą, a taki wynik daje też duże prawdopodobieństwo załapania się do top 100 w generalce, a kto wie, może i top 50 uda się zaatakować? Indywidualnie, w obu klasyfikacjach dostałem nagrody za top 50, co jest nieco rozczarowujące, zważywszy, że kładąc się spać byłem na drugiej i trzeciej lokacie, ale też zdążyłem już przywyknąć do takich obsuwek wywołanych różnicą stref czasowych. Zaś pozytywnym zaskoczeniem było miejsce w top 50 No Holds Barred, który... olałem. Zagrałem parę walk, zarobiłem około 400 punktów, co w żadnej mierze nie jest imponującym wynikiem, a mimo to okładka Daredevila wpadła. To chyba faktycznie był mało uczęszczany turniej.

Jak być może zauważyliście, developerzy zrobili nam niespodziankę. Zapowiadany wcześniej turniej jednogwiazdkowców także ma drabinkę drużynową, spora okazja, żeby się wykazać - można utrzeć nosa tym czołowym graczom, którzy nie będą mogli skorzystać ze swoich Hulków, Punisherów i innych trzygwiazdkowych straszności, wszyscy mamy równe szanse. Do wygrania okładki Hooda, zdecydowanie warte zachodu, a na niższych pułapach również pożyteczny i dość rzadki Magneto MN - tym razem nagrody na pewno nie odstręczają od wzięcia udziału. Kłopot w tym, że w tego rodzaju rywalizacji trzeba bardzo rozsądnie planować ataki, z braku jakichkolwiek postaci leczących i regenerujących się spalimy całe mnóstwo apteczek w drodze na szczyt. Jest jeszcze jedne, nowy aspekt: to pierwszy turniej PvP, w którym startujemy w jedenastoosobowym składzie, gdyby zaś Kajdi zdecydował się wkupić w nasze łaski ( icon_razz.gif ), to będzie nas aż dwunastu. To oczywiście wspaniale, ale pamiętajcie, że jak na razie interfejs w żaden sposób nie oznacza ksywek graczy, którzy są naszymi sojusznikami. Może się więc zdarzyć, że matchmaking podsunie nam do zaatakowania kogoś należącego do X-Poles! Patrzcie uważnie po nickach, żeby nie wywołać przypadkiem bratobójczej wojny. Udanych podbojów!
  • Ja pierwszą turę eventu zakończyłem w top 10 oraz top 50. "Hold" zakończyłem na ~28 miejscu. Poszło mi tak dobrze tylko dlatego, że zrobiłem sobie pobudkę o 4 rano icon_e_biggrin.gif Akurat "Hold" był dla mnie bardzo ciężki - lany byłem co chwilę, także w ogólnym rozrachunku jestem bardzo zadowolony z końcowej pozycji (nie z ilości punktów - tych nie zdobyłem nawet 500 icon_redface.gif ).

Niestety w dużym evencie dużo stracę - nie mam Dooma icon_cry.gif Także spróbuję powalczyć w Skirmisch'u - mam 5/7 postaci co daje jakieś pole manewru.

Co do opłat na nowy slot wg mnie idealnym rozwiązaniem byłyby co tygodniowe składki do wspólnego budżetu, np w wysokości 100HP. Jednak to już zależy od developerów - jak zmienią i czy wogóle coś zmienią w grze w tym aspekcie. Obstwawiam, że nic nie zrobią, ponieważ sporo Teamów osiągnęło już górny pułap 20 graczy, więc dla twórców gry pewnie problemu nie ma.
    Inne pomysły:
    - każdy z członków Teamu wpłaca po 100 HP + kandydat/nowy gracz w drużynie 100 HP. Razem daje to dokładnie nowy slot.
    - nagrody drużynowe z eventów trafiają do osobnego budżetu/banku drużyny. Następnie można dzielić zgromadzone środki wg potrzeb, bądź to na nowe sloty, bądź na rozwój słabszych graczy.
    Wszystkie te pomysły mają jeden słaby punkt. Brak możliwości realizacji.
  • Na temat symulatora się nie wypowiadam bo znacie moją sytuację icon_rolleyes.gif Za to w pvp skończyłem w top25 czyli 3 k ISO ze sprzedaną okładką plus 100 HP, jestem zadowolony z tego osiągnięcia. Cieszę się też, że w nowym pvp jest drabinka sojuszowa, postaram się tutaj ostro powalczyć, żeby się odkuć za symulator. Póki co jestem 1 z niewielką przewagą, zastanawiam się ile punktów zdołam osiągnąć bo za 700 jest niebieska okładka Magneto, która by mi się przydała. Którą drużyną uważacie za najlepszą pod względem obrony? IM35/MStorm/Juggernaut? Specjalnie podciągnąłem MBW do 40 poziomu i teraz ciągnę Venoma, chcę mieć więcej bohaterów do rotacji, żeby móc dłużej walczyć, poza tym drużyna IM/Juggernaut/Venom byłaby dość nieciekawa do atakowania.

A jak tam z nagrodami po zakończeniu eventów? Ja dostałem Wolviego...oczywiście kolejna zielona niestety, Moonstone, purpurowy Magneto i... Invisible Woman. Już miałem nadzieję na jakąś ciekawą ***, gdy się pojawiła złota karta a tu taka niespodzianka. Teraz tylko pytanie co z nią zrobić.
  • Mam pewna taktyke co do leczenia teamu zeby nie tracic apteczek. To nawet fajnie dziala.
    A wiec: musimy miec Black Widow orilinal, wchodzimy na Prolog/Venom/A Tasty Treat i tam lecze cala druzyne.

Bardzo duzo apteczekidzie zaoszczedzic w ten sposob. Moze to wam pomoze?

A eventy skonczylem:
    Hold -top 25
    Symulator - top 25
    Symulator hard praktycznie odpuscilem chyba po za 75 miejscem
  • GumisK
    BruceLee, duże brawa za top 10, ja na tego rodzaju poświęcenia się nie porwę, sen wygrywa w mojej prywatnej hierarchii z każdą grą, choćby nie wiem jak dobrą. Twoje pomysły na usprawnienie zarządzania finansami sojuszu są tyleż dobre, co mało realne, inni forumowicze domagają się podobnych rozwiązań od niemal samego początku istnienia drużyn w grze, spotykając się z całkowitą ciszą po drugiej stronie. Brak odzewu nie musi jednak oznaczać kategorycznego sprzeciwu, podobnie było z opcją przebudowywania postaci ("respec"), która powtarzała się całymi tygodniami nieskończonym echem tysiąca gardeł, aż w końcu, ni z tego ni z owego, została wprowadzona do gry, mimo, jak się zdawało, braku zainteresowania ze strony developerów. Nie da się jednak ukryć, że to tylko gdybanie, i dotyczące pewnie dalszej przyszłości, teraz żadnego narzędzia zbliżonego do tych, o których piszesz, nie mamy, czego bardzo żałuję.

Malcoran, top 25 to superancki rezultat, cieszę się razem z tobą. W takich eventach jak One Star Skirmish masz okazję błyszczeć pomimo braku szerokiego rostera, jestem pewien że i tu coś fajnego ugrasz. Team IM35/MStorm/Juggs zdaje się najskuteczniejszym w ofensywie, zaś IM35/Juggs/Venom potencjalnie największym zagrożeniem w obronie.
    Malcoran wrote:
    A jak tam z nagrodami po zakończeniu eventów? Ja dostałem Wolviego...oczywiście kolejna zielona niestety, Moonstone, purpurowy Magneto i... Invisible Woman. Już miałem nadzieję na jakąś ciekawą ***, gdy się pojawiła złota karta a tu taka niespodzianka. Teraz tylko pytanie co z nią zrobić.

U mnie nagrody z wygranych tokenów Highly Trained poszły od razu na sprzedaż, Modern Hawkeye i Ares, których wyjąłem, mnie nie interesują, bo mam już komplet zdolności dla nich. Invisible Woman to niezła niespodzianka, ale co z nią zrobić? Heh, sprzedać? Oprawić w ramkę? Przez bardzo długi czas nie będzie miała dla ciebie żadnej wartości, zdobywanie zdolności dla czterogwiazdkowych bohaterów to niezwykle mozolny proces, a wylevelowanie ich do poziomu grywalnego dodatkowo będzie kosztowało górę cennego Iso. Potraktuj ją na razie jako trofeum, bardzo rzadki okaz kolekcjonerski, nie wzmocnienie składu. Ja bym pewnie na twoim miejscu ją opchnął, będzie ci okupować miejsce w składzie nie przynosząc zapewne żadnego pożytku (chyba, że znów developerom zdarzy się jakiś odpał i umieszczą ją jako wymaganą postać w którymś z przyszłych eventów, to się już zdarzało).

Dzięki Piterss za uwagę odnośnie leczenia, to może się okazać pomocną strategią przy końcowych podejściach. Miejsca wywalczyłeś co najmniej solidne, dobrze słyszeć, że jako team dajemy radę. Jak widać, jest miejsce w tej grze dla sukcesów nawet mniejszych i "spokojniejszych" zespołów.
  • Z mojej strony to jakby się trzeba było złożyć po 5zł na wspólne HP to nie ma problemu. z 10 graczy to by było 50zł (nie wiem ile HP za to można kupić). Sęk w tym, że jeżeli chcielibyśmy rozbudować sojusz do 20 graczy to potrzeba... 14400 HP. AUĆ.
    Bez nowej funkcjonalności, która umożliwi wspólne składanie się na HP zdobyte w grze, a nie za $, to ja tego nie widzę.
    Co do turnieju to za 3 karty OBW spokojnie oddałbym ze 3 metry jelita cienkiego. Pozostałe nagrody mnie niezbyt rajcują.
  • GumisK
    Taaak, trzy karty z OBW zagwarantowałyby ci warpowe przyspieszenie, to jest jedna z tych postaci, których wymaksowanie stanowi pewien kamień milowy, i gra staje się o niebo łatwiejsza. Jak stoisz rankingowo, top 100 w generalce jest w zasięgu?

Wizja rozciągnięcia sojuszu do 20 osób jest na ten moment tak odległa jak galaktyka Andromedy, stąd w ogóle nie przejmuję się skumulowanymi kosztami, tak jak musiały to czynić czołowe teamy w mgnieniu oka dobijające do limitu członków (cieszę się, że nie mamy ich problemów). Przypuszczam, że od teraz będziemy rozszerzać się w znacznie spokojniejszym (czytaj: wolniejszym) tempie, a kłopoty finansowe nie będą przeważającym tematem na naszym forum. Drobna zrzutka dla dobra drużyny to jeden z możliwych scenariuszy, ale wolałbym uniknąć powtarzania tego wybiegu nadmiernie często, w końcu to tylko głupia gierka, nie drenujmy sobie portfeli dla wirtualnych punkcików, na litość Aresa! Ale, dla przykładu, paczka zawierająca 2900 HP kosztuje 17,99 euro, gdyby to podzielić równo na 11 osób, wychodzi ok. 1,64 euro na głowę, czyli niecałe 7 złotych. Do przełknięcia nawet dla mnie, bardzo niechętnie wydającego pieniądze na wirtualne korzyści w grach - to jednak wyliczenie przy założeniu, że nikt by się nie wyłamał, a jak wspominałem, nie chcę i nie będę nikogo nakłaniał ani przymuszał do takich wspólnych inicjatyw: mają wynikać z poczucia koleżeństwa, nie obowiązku, i każdy, kto by odmówił, miałby moje pełne zrozumienie (oraz obronę, werbalną i militarną, przed możliwymi wtrętami buraków rozmaitej maści, które koncepcji koleżeństwa by nie pojmowały). Gadać to sobie możemy na razie tylko po próżnicy, bo jedynym graczem wyrażającym chęć doczepienia się do nas był Kajdi, który na razie zniknął, więc jesteśmy szczęśliwie pozbawieni kłopotów bogactwa.
  • Nie wspominać mi tu o OBW icon_evil.gif Wiem co zrobię z Sue, jak uda mi się wygrać (taaaa icon_e_biggrin.gif ) pvp i dostanę drugą okładkę to ją zostawię, inaczej na sprzedaż icon_razz.gif W sumie przez te parę godzin to tylko dwa ataki na mnie były i spadłem na 2 pozycję ale tylko 20 punktów straty czyli zaraz to odrobię. Tak z ciekawości, za 1 miejsce dostajesz **** plus nagrody z miejsc 2-5?

Edit: My tu gadu gadu a tam mnie atakują...tym razem +7 dla mnie icon_e_biggrin.gif
  • GumisK
    Malcoran wrote:
    Tak z ciekawości, za 1 miejsce dostajesz **** plus nagrody z miejsc 2-5?

Tak, wszystkie nagrody przewidziane za top 5 i jako bonus czterogwiazdkowa postać. Od dłuższego czasu taka właśnie jest struktura nagród w PvP.
  • Kurcze nigdy tego dokładnie nie czytałem bo mnie to nie interesowało, i teraz, gdy tak spojrzałem przez chwilę myślałem, że nagrody z WSZYSTKICH rang...ale to by było przegięcie, jednak tego "s" brakuje na końcu icon_e_biggrin.gif

Swoją drogą jesteśmy 3 w rankingu sojuszy icon_e_smile.gif Zrobiłem 60 punktów przewagi nad 2 graczem, który ma tarczę i prawie 100 punktów przewagi nad trzecim, czas na kolejną chwilę przerwy.
  • Hmm znowu z 1 pozycji do top 50 w symulatorach. Roznica czasowa jednak robi swoje ale przynajmniej zalapalem sie do top 5 (daredevil) i dostalem dooma z tokena wiec da sie przezyc icon_e_smile.gif . No niestety w tym pvp evencie nie pomoge (brak * hirkow) ale postaram sie znowu wbic minimum top 50 w symulatorach chociaz moze byc ciezko.Co do skladki jestem rowniez za jakby niebylo wbilem sie na darmowa miejscowke a zdaje sobie sprawe ze kosztowala niemalo icon_e_smile.gif wiec w najblizszym czasie poleci voucher z ukasha na konto teamu. No ja narazie mam lipe z ***. Okladki OBW Hulka Punishera sa dla mnie zbawieniem wiec czekam az sie cos wydropi. Jedynie to szkoda mi daredevila ze jest tak slaby bo to jedna z moich ulubionych postaci i mam pare okladek. Na poczatku myslalem ze bedzie pierwszy ktory uswiadczy lvl 141 ale jednak nie.
  • Hej!

1200 HP to jak dla mnie na ten moment niestety zbyt dużo (mam na koncie 350 i rozważałem zakup tej paczki z 600 HP), ale postaram się wydropić brakującą kwotę w eventach i daily winach i dam znać jak uzbieram.

Pozdrawiam i powodzenia w turniejach
  • Ilość boostów jest ograniczona do 30?

Edit: Ok icon_rolleyes.gif Boost inventory is capped at 30 of each type of boost. To przynajmniej o boosty się nie muszę martwić bo wszystkich oprócz specjalnych po 30 icon_lol.gif
  • GumisK
    Nie wahaj się ich używać w walkach, w których masz przeciwko sobie znacząco potężniejszy roster. Duży zastrzyk konkretnego koloru na starcie (albo wręcz wszystkich kolorów) może postawić ciebie w bardzo uprzywilejowanej pozycji, np. zestunować przeciwnika, zanim odpali coś co zmiecie cię ze stołu, lub salwą burtową zastrzelić jakąś kluczową postać. Kiszenie boostów jest nierozsądne: odłożone w niczym ci nie pomagają, a zdobywane nowe się marnują.

Kajdi, spoko, czekamy na ciebie, jak będziesz gotów to daj tylko znak. Do tego czasu, gdybyś chciał o coś się dopytać lub poradzić, albo tylko pogadać o grze po polsku, wiesz gdzie nas szukać. Nie ma zakazu wstępu na nasze forum dla niezrzeszonych icon_e_wink.gif
  • Piterss wrote:
    Mam pewna taktyke co do leczenia teamu zeby nie tracic apteczek. To nawet fajnie dziala.
    A wiec: musimy miec Black Widow orilinal, wchodzimy na Prolog/Venom/A Tasty Treat i tam lecze cala druzyne.
    Zgadzam sie, bardzo pozyteczne!

Ciesze sie z waszych wynikow. W symulatorze skonczylem na pierwszym miejscu w normal i hard. To moj najlepszy wynik do tych czas. Wstalem o godzine wczesniej zeby zakonczyc. Dostalem za to extra okladke Psylocke, ktora ma teraz level 79.
    Sadze ze Lone Star Skirmish pasuje nam swietnie. Jeszcze nie wstapilem, czekam do jutra rana.

Jak chodzi o zlozeniu sie na nowe miejsca w sojuszu to chetnie pomoge. Juz uzbieralem troche HP, bylo by dobrze z funkcja przesylania HP.
  • GumisK
    Pierwsze miejsce w obu trybach? To niesamowite osiągnięcie, wielki szacun i gratulacje, z takimi wynikami nasz team może być spokojny o przyszłość. Niezmiernie fajnie, że są chętni aby pomóc, gdybyśmy bardzo chcieli przyjąć kogoś nowego, a nie byłoby środków. Wiem teraz, że w razie takiego wypadku będę mógł na was liczyć, co tu dużo mówić, na każdym polu mnie oczarowujecie. Mieć taki zespół to kolosalna przyjemność.
    A teraz dość słodzenia, pora wylać trochę potu w wieczornym śrubowaniu wyników. icon_e_wink.gif
  • Tak tylko zwrócę uwagę, że macie #8 w One Star Skirmish icon_e_smile.gif

My gdzieś w odmętach 29miejsca, ale chłopaki skupiają się na ciśnięciu Symulatora, który w tym momencie jest cholernie trudny. Ja zamierzam to wygrać przynajmniej indywidualnie, bo przydadzą mi się i okładka do IW, i niebieska dla Hooda. Jestem w knut zadowolony, bo S.H.I.E.L.D wyjebało jednego chłopa od siebie (bo nie mogli się z Nim skontaktować) i doszedł do nas. od kopa wskoczyliśmy na czwarte miejsce w rankingu generalnym icon_e_smile.gif

Jugger właśnie dociągnął do 40levelu i tym sposobem mam 5 1* postaci do wyboru. aktualnie czekam na regenerację health packów, żeby jeszcze trochę pocisnąć teamem Venom/Storm/IM35 vel Jugger a potem ustawić tank team - Venom, IM35 i Jugger. Idealnie uzupełniają wszystkie kolory i mają najwięcej hp ze wszystkich możliwych kombinacji. A do tego cholernie mocno biją z dyńki (wszyscy trzej) i chronią (Protect Tiles od IM35 i Stun od Venoma).

Kruca, jaka to przyjemność pisać po polsku. Niby pykam ten angielski, ale jednak chwilę schodzi wymyślenie odpowiednich słów czy idiomów.
  • GumisK
    Emeryt wrote:
    Tak tylko zwrócę uwagę, że macie #8 w One Star Skirmish

Taa, ten widok cieszy michę icon_e_smile.gif Jestem jednak realistą i wiem, że w dużej mierze wynika on z tego, że większość hardkorowych sojuszy jest zbyt zajęta zmaganiami z Symulatorem, w którym poziom trudności faktycznie rośnie lawinowo i niektóre walki naprawdę przyprawiają już o poważny ból dupy. To otwiera okienko dla mniejszych teamów, ale nie łudzę się, że jak wielcy przypuszczą atak, to się utrzymamy w czołówce, choćby tylko za sprawą przewagi liczebnej. Ja w przerwach między wyciskaniem Symulatora troszkę pogrywam Skirmish, lubię ten turniej od pierwszej jego edycji, jest niesłychanie odświeżające po rąbaninie grubo powyżej setnego levelu przesiąść się na team, który się ogrywało na początku. Swoją drogą, to, że pewne postacie mają dla mnie nienamacalną, sentymentalną aurę świadczy o tym, jak już kurde długo w to gram.
    Emeryt wrote:
    Kruca, jaka to przyjemność pisać po polsku. Niby pykam ten angielski, ale jednak chwilę schodzi wymyślenie odpowiednich słów czy idiomów.

Ha, po to mamy to forum, aby móc pogadać jak człowiek z człowiekiem icon_e_wink.gif