The Spectacular X-Poles! A call to arms for Polish players.

1202123252631

Comments

• Ubiegliście mnie icon_e_wink.gif

Ja ze swojej strony dziekuję i gratuluję wszystkim, na normalu walka była zażarta, dwie nowe osoby dorzuciły dodatkowe kilka tysięcy, rano nas chyba piątka cisnęła - i było warto. Głupio mi, że nie ma mnie na podium w heroic deadly, ale na swoje usprawiedliwienie powiem, że to wykalkulowane. Zyskał sojusz, zyskałem ja - prawie całą godzinę grindowałem normal, na koniec robiłem misję za niecałe 360pkt icon_e_wink.gif Na harda czasu nie starczyło, ale tam miałem pewne top100 i sojusz też pewne top50.
    Żeby nie było, że tak charytatywnie i dla samej satysfakcji - w pvp miałem pierwsze miejsce, na normalu top20, to nagród i tak miałem dość, a kapitana mam 3/5/5 icon_e_smile.gif A raczej mieć powinienem, nagrody jeszcze nie dotarły.

Gumiskowi dziękuję, za przyjęcie Nerwen, przy tylu nagrodach z eventów progres będzie i inwestycja się zwróci icon_e_smile.gif
  • GumisK
    GumisK Posts: 372 Mover and Shaker
    Mikaelst1, dzięki za screenshoty. Tylko parę słów przed wybyciem do roboty: mocarne wyniki, mocarne! Mamy się czym chwalić, naprawdę.
  • GumisK wrote:
    Skoro o etykiecie mowa, to wcześniej wieczorem na czacie doszło do pożałowania godnego incydentu i nerwowej dyskusji w temacie nowego gracza, Rathiego, na domiar złego pod jego nieobecność, który przez to, że nie uczestniczył w tej wymianie zdań, nie mógł sam zająć stanowiska.
    Małe sprostowanie. Byłem obecny. I czytałem. Nie komentowałem, bo wolałem dorzucić kilka tysięcy punktów...
  • GumisK
    Rathi wrote:
    GumisK wrote:
    Skoro o etykiecie mowa, to wcześniej wieczorem na czacie doszło do pożałowania godnego incydentu i nerwowej dyskusji w temacie nowego gracza, Rathiego, na domiar złego pod jego nieobecność, który przez to, że nie uczestniczył w tej wymianie zdań, nie mógł sam zająć stanowiska.
    Małe sprostowanie. Byłem obecny. I czytałem. Nie komentowałem, bo wolałem dorzucić kilka tysięcy punktów...

Dobrze zrobiłeś, czyny mówią więcej niż słowa, że tak górnolotnie to podsumuję. Mam nadzieję, że nie żywisz urazy, nie udało ci się powitanie w X-Poles, za co przepraszam. Sądzę, że od teraz nie będziesz musiał więcej czytać podobnych głupot na swój temat. Jesteś z nami, gramy razem, i nie ma to tamto icon_e_smile.gif
  • Albo przesadzasz, albo nie wszystko udało mi się przeczytać (co w sumie pewnie na dobre wyszło jeśli tak było).
    Trochę ich rozumiem. Nie mam super rostera i nie jestem hardcorowym graczem (raz w życiu wstałem w nocy do jakiejś gry online, już nawet nie pamiętam do jakiej i dlaczego, prawdopodobnie był to Ogame). Sam odejdę jeśli okaże się, że cały czas szoruję tyły. Mam nadzieję, że przy odrobinie Waszej (nazwijmy to górnolotnie) mentorskiej pomocy szybko wskoczę na wyższy poziom i będę solidną częścią sojuszu.
  • GumisK
    Pewnie trochę przesadzam, ale jestem silnie wyczulony na wszelkie oznaki tworzenia się podziałów społecznych. Nie chcę tu niekonstruktywnych sprzeczek, ani podgrupek zbudowanych w oparciu o wyniki. Rozdzielanie graczy na tych lepszych i tych gorszych jest prostą drogą do wzajemnej niechęci, a moją rolą jako założyciela tej drużyny jest dbanie o dobrą atmosferę i zdrową współpracę. Dlatego wolę zdusić tego rodzaju nastroje w zarodku, z doświadczenia wiem, że gdy dopuści się do ich rozwinięcia jest już znacznie trudniej o powrót do stanu wyjściowego. Dobrze, że nie wziąłeś zanadto do siebie słów o twoim ociąganiu się, jak napisałem, też traktuję je jako chwilowy zanik rozumu na skutek gorączki turniejowej icon_e_wink.gif
  • Rathi wrote:
    Albo przesadzasz, albo nie wszystko udało mi się przeczytać (co w sumie pewnie na dobre wyszło jeśli tak było).
    Trochę ich rozumiem. Nie mam super rostera i nie jestem hardcorowym graczem (raz w życiu wstałem w nocy do jakiejś gry online, już nawet nie pamiętam do jakiej i dlaczego, prawdopodobnie był to Ogame). Sam odejdę jeśli okaże się, że cały czas szoruję tyły. Mam nadzieję, że przy odrobinie Waszej (nazwijmy to górnolotnie) mentorskiej pomocy szybko wskoczę na wyższy poziom i będę solidną częścią sojuszu.
    Popatrz na mój roster zanim zaczniesz oceniać swój icon_e_wink.gif

luz, w the scAvengers też mamy takiego rodzynka - Sugarman - i chłopak na prawdę miał bardzo przeciętny roster. Ale kilka tygodni w dobrym sojuszu i jego roster zyskał praktycznie drugie tyle, ile wypracował grając solo.

poza tym - X-Poles to przecież casualowy team, więc nikt nikomu na roster nie powinien patrzeć. a jak ktoś ma aspiracje na coś wyżej, to jakby się kiedyś zwolniło miejsce w the scAvengers, to zapraszam. wymagane dotrzymywanie terminów, kultura osobista, przyjemny zapach i nie picie alkoholu w kluczowych godzinach eventów icon_e_biggrin.gif
  • GumisK wrote:
    Dobrze, że nie wziąłeś zanadto do siebie słów o twoim ociąganiu się, jak napisałem, też traktuję je jako chwilowy zanik rozumu na skutek gorączki turniejowej icon_e_wink.gif
    To akurat widziałem : )
    I w sumie trochę prawdy w tym było. Ten akurat turniej odpuściłem, bo przez brak Human Torcha nie widziałem szans na sensowne miejsce. Tyle, że krytykanci nie wzięli pod uwagę faktu, że do sojuszu zostałem przyjęty chwilę wcześniej. "Trochę" niezrozumiała jest krytyka tego co robiłem przed przyjęciem do sojuszu. Generalnie myślę, że nie ma sensu dalej ciągnąć ten wątek. Było minęło. Zobaczymy jak będzie dalej : )
  • Trzymam za was kciuki panowie.
  • GumisK
    Polkio wrote:
    Trzymam za was kciuki panowie.

Dzięki! Wsparcie najbardziej znienawidzonej supergrupy w grze chyba coś znaczy. Tylko jeszcze nie wiem co icon_razz.gif
    Tak przypuszczałem, widząc raz po raz twoją ksywę w drabinkach turniejowych, żeś nasz rodak, ale nie miałem śmiałości spytać. W końcu plebsowi nie wolno bez przyczyny odzywać się do arystokracji.

EDIT: Teraz dopiero dotarło do mnie, że masz w profilu forumowym ujawniony kraj zamieszkania. Albo mnie ślepota jakaś poraziła wcześniej, albo stosunkowo niedawno dodałeś tę informację.
  • Witam wszystkich nowych graczy.
    Wygląda na to, że osiągnęliśmy maksymalną liczbę członków i teraz chwała, bogactwo i zaszczyty są już tylko kwestią czasu icon_e_wink.gif
    No i nie ma się co spinać. Każdy gra ile chce i może.
    Choć pewnie wcześniej czy później trzeba się będzie zmierzyć z problemem "martwych dusz" czyli ludzi, którzy przestali grać. No ale to miejmy nadzieję pieśń przyszłości.
  • GumisK
    Dostaliśmy na dziś dużo interesujących newsów od developerów. Po pierwsze, zapowiedź patcha R51. Tym razem nie ma tu tak daleko idących zmian, jakich doświadczyliśmy w R50, raczej drobne usprawnienia, ale jest kilka punktów, z których możemy się cieszyć. W końcu udostępniona zostanie możliwość obejrzenia tabeli wyników po zakończeniu turnieju, czego osobiście bardzo mi brakowało. Ponadto, zapowiada się nowe źródło czerpania Iso, gdyż do codziennych nagród mają dołączyć nagrody przeznaczone wyłącznie dla członków sojuszy - darmowe kryształy zawsze mile widziane. Skończy się również okres "przydatności do spożycia" turniejowych tokenów, które dotychczas zamieniały się w standardowe tokeny po upływie określonego czasu. Tu sam nie wiem, czy to zmiana na plus, czy na minus, wiele zależy od bohaterów, którzy są dostępni w tokenach, ale mnie szczególnie to nie rusza, należę do typu graczy którzy otwierają każdy token w momencie zdobycia (Oooooo! Ta ekscytacja!!! icon_mrgreen.gif ), ale dla zwolenników chomikowania to może być ważny aspekt.

Po drugie, znacznie ciekawsze, mamy na tapecie nowy typ turnieju, roboczo zwany Sezonami (nazwa jest tak sucha i nieciekawa, że podejrzewam, iż ulegnie jeszcze zmianie). W gruncie rzeczy będzie to zbiorcza tabela, sumująca wyniki graczy w PvP w danym miesiącu (z wyłączeniem Lightning Rounds) w jedną wielką pulę. Zależnie od liczby uzbieranych punktów we wszystkich turniejach, w których weźmiemy udział, przyznawane będą Progression Rewards, a także nagrody za końcowe miejsca, tak dla indywidualnych graczy, jak dla sojuszy. Jak wam się widzi taki format? Dla mnie brzmi to interesująco, ale wpłynie na moje uzależnienie od MPQ jeszcze silniej. Teraz już na pewno moja dusza gracza nie przełknie pomysłu, aby lekko odpuścić któryś turniej - nie dość, że zawiódłbym was, i osłabił wynik sojuszu, to jeszcze podkopałbym swoje szanse na nagrody w sezonach. Developerzy robią coraz więcej, aby nas całkowicie usidlić, ale ja się nie opieram icon_twisted.gif

Ach, zapomniałbym na śmierć, wiemy też, że następną nową postacią, obok złotego wariantu Dakena, będzie Falcon. Na razie o jego zdolnościach nie wiemy prawie nic, wybór bohatera mnie nie łechce nic a nic (nuuuda, panie, dłużyzny). Gdzie jakiś nowy czarny charakter? Gdzie Kingpin, Red Skull, Mystique, Void, Carnage, Green Goblin, ktokolwiek? Dajcie mi zło! icon_twisted.gif
  • Moonstone (DA), Magneto czy Spider-Man (Bag-Man)? Którego warto zachować, a co sprzedać? Mam miejsce tylko na jednego : (
    Chyba, że sprzedać też coś z tego co już mam i wrzucić któregoś z powyższych.
  • _M4ru_
    _M4ru_ Posts: 91 Match Maker
    Opchnij bagmana i moonstone.
  • Czy może mi ktoś wyjaśnić wg jakiej zasady inni gracze widzą mój roster podczas walk w PVP.
    Z góry Wielkie Dzięki za odpowiedź.
  • GumisK
    Rathi, jeśli nie masz pola manewru, to zostaw Magneto. Bagman precz, Moonstone nie jest taka zła, lecz rzadko bywa przydatna, przychodzą mi do głowy tylko turnieje PvP dla Dark Avengers (które nie są organizowane zbyt często), oraz PvP tylko dla żeńskich postaci (który pamiętam tylko jeden). Magneto jest bardzo dobrą baterią generującą niebieski kolor, świetnie współpracuje np. z Classic Storm albo Spider-Manem - o ile mówisz o Magneto Marvel Now!, bo jeżeli masz na myśli Classic Magneto, to ten wybór jest jeszcze bardziej oczywisty.

Bruce, to proste. Skład, którym wygrasz ostatnią walkę w danym PvP jest również tym, który widzą twoi przeciwnicy. Stąd szalenie ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, kim kończysz swoje podejście do turnieju. Gdy zależy ci na zwycięstwie, koniecznie wygraj ostatnie starcie swoim najmocniejszym zestawieniem, albo wręcz takim, które jest zorientowane na defensywę, nie na atak. Jeżeli zaś jest odwrotnie, i chcesz turniej zatankować, więc potrzebujesz, aby podczas przerwy w graniu ludzie atakowali cię bez pardonu, spróbuj znaleźć łatwego przeciwnika i wygrać z nim walkę jakimiś ochłapami (tylko zwycięski team jest zapamiętywany jako twój domyślny w turnieju).

Mam dla was wszystkich ogłoszenie. Z patchem R51 weszły w życie codzienne nagrody drużynowe. Rozmawialiśmy o tym wczoraj wieczorem na czacie, ale dla tych z was, których tam nie było, powtórka: gracze należący do sojuszy będą teraz codziennie dostawali sumę 25 Iso mnożoną przez liczbę aktywnych członków w sojuszu dnia poprzedniego. Przez aktywnych członków rozumie się tych, którzy zalogowali się do gry i wygrali przynajmniej jedną walkę. Tu gorąca prośba do was - jeżeli tylko możecie, logujcie się codziennie i postarajcie się zrobić chociaż jeden atak (liczy się nawet w prologu, na pierwszolevelowych przeciwników), żeby ten mnożnik był możliwie jak najwyższy - ponadto, to wam zagwarantuje również zaliczenie dnia w indywidualnych Daily Rewards. Po dniu, w którym wszyscy wygracie jedną lub więcej misji, każdy z nas dostanie za friko 500 Iso! I tak w kółko Macieju, każdego dnia! To są kwoty nie do pogardzenia. Zapewne pierwsze wypłaty dostaniemy dzisiaj, wtedy przekonamy się na własnej skórze, jak to działa.
  • GumisK, WIELKIE DZIĘKI za fachowe wyjaśnienie.
  • No ja właśnie dostałem swoją wczoraj, dlatego Wam o tym napisałem. Zarąbista rzecz! 500 ISO za free codziennie to naprawdę sporo, nawet przy aktualnym łatwym zbieraniu ISO w grze. Ale ISO nigdy dość. Zauważcie, że zrobienie postaci z lvl100 na 141 kosztuje drugie tyle. Wpizd ISO schodzi, serio.

Tak jak wczoraj pisałem - nie magazynuję ISO tylko wydaję na bieżąco. A mój Mr Rogers od czasu, gdy go dostałem (ile? nieco ponad tydzień?) zrobił właśnie 107 level. To jakieś 95.000 ISO! A dodajmy, że w międzyczasie kilka leveli dostał też BP, Hulk (4levele po 2.5k ISO każdy!) czy Yelena (bo sama taka stała na końcu na lvl10. teraz się przynajmniej zrównała z Bagmanem i LazyThorem).
    I niech mi ktoś teraz powie, że nie warto zainwestować w slot, coby mieć 20osobowe Alliance.

Zresztą - zerknijcie sobie też na mój roster w X-Poles. Kto po niecałym miesiącu gry miałby tyle postaci? Mr Rogers jest kruca na 1/0/5! Ja naprawdę planuję ominąć fazę ** i od razu przeskoczyć do ***. Co najwyżej wyleveluje sobie OBW, bo to absolutnie OP postać i jest przydatna w 90% przypadków.

Nie leveluję postaci powyżej 30 póki co, coby mieć wciąż niskie skalowanie i łatwiejszych przeciwników w PvP, zatem jestem w stanie te kilka punktów dla X-Poles nabić.

btw. taka rada, którą ktoś mi kiedyś sprzedał i do tej pory jestem mu wdzięczny - nie jedźcie na boostach. kiedyś, jak były tanie, to do każdej walki kupywałem boosty i cisnąłem. przez co miałem znikomy przyrost ISO. od czasu jak przestałem i boosty używam albo znalezione albo kupuję tylko, gdy sytuacja wymaga, ISO naprawdę płynie ładnym strumyczkiem.

w Smash Hit minąłem 900pkt. Teraz pewnie stracę kilka punktów od Europejczyków i powoli budzącej się Azji, ale jak health packi się naładują to cisnę powyżej 1000, wrzucam tarczę i wracam na 20minut przed końcem, coby dopilnować zwycięstwa.

buźka i Wesołych Świąt!
  • GumisK
    Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych chciałbym złożyć wam, waleczni X-Poles, okolicznościowe życzenia, bo w natłoku sobotnich i niedzielnych wydarzeń rodzinnych może mi zabraknąć na to czasu. Życzę wam zatem samych pierwszych miejsc w nadchodzących eventach; tylko wstecznego skalowania w PvE; samych noobów w drabinkach PvP; sypiących się lawinowo kaskad generujących roje krytyków; trzygwiazdkowych okładek ze standardowych tokenów; MMR parującego was z samymi teamami Yelena/Bagman/Hawkeye, ale za to wartymi 40 punktów; stu wolnych miejsc w rosterze; niezgłębionych zapasów apteczek; waszych ulubionych herosów i złoczyńców dodanych do gry; i wreszcie, wyrozumiałych bliskich, tolerujących wasz Marvelowy nałóg.

A przy okazji, może mi doradzicie: którą z moich tegorocznych pisanek zanieść do święcenia? icon_lol.gif

IMG_20140418_2006031.jpg
  • To faktycznie Twoje dzieło? ładne!

Jak tak, to weźże załóż temat w General Discussion "Meanwhile in Poland" i wrzuć tylko ten obrazek icon_e_smile.gif