The Spectacular X-Poles! A call to arms for Polish players.

1246731

Comments

• Dla mnie to win-win situation. Mogę sobie przynajmniej pogadać z MPQ po polsku, do tej pory miałem taką możliwość tylko z jednym znajomym na Steamie.
  • Powodzenia wszyscy na dobry wynik.
  • GumisK
    GumisK Posts: 372 Mover and Shaker
    Dla mnie koniec wieczornego ataku, siedzę za shieldem na drugim miejscu w swojej drabince. Liczyłem po cichu na pierwsze, ale okazało się już za daleko, niemniej rano mam nadzieję obudzić się w top 5. Co najmniej równie udanych łowów dla was, w drabince drużynowej na razie również wyglądamy dobrze, jutro może być co świętować.
    Malcoran wrote:
    Co do pytania to czy często jest tak, że musisz posiadać daną postać, żeby mieć dostęp do wszystkich misji?

Twoje pytanie trochę zniknęło nam z radarów w ogniu walki o dobrą pozycję i sojuszowych perturbacjach, ale spieszę z odpowiedzią: tak, niestety jest tak niemal zawsze. Ilekroć pojawia się jakiś event PvE, można się zakładać że niektóre walki będą w nim zarezerwowane dla konkretnej postaci. Jeśli jej nie masz, to ta walka cię ominie, a praktyka pokazuje, że częstokroć są to bardzo wysoko punktowane pojedynki. Szczególnie wrednym posunięciem jest forsowanie bardzo świeżych, dopiero wydanych bohaterów (jak było w evencie Hulka z Black Pantherem - wiele starć go wymagało, choć jeszcze nieliczni gracze go posiadali), aby wymusić na graczach wydawanie HP na dokupienie ich. Głównie z tej przyczyny niezmiernie pożyteczne jest zbudowanie szerokiego rostera, z dużą liczbą różnorodnych postaci; nigdy bowiem nie wiemy, jakie będą wymagania w kolejnych eventach. Szczególnym przypadkiem są tzw. Heroic Events, jak obecny z Juggernautem - powtarzają one wydarzenia z prologu, ale ze znacznie wyżej levelowanymi przeciwnikami i ogromnymi obostrzeniami co do wystawianego zespołu, bardzo utrudniając dobranie optymalnego składu.
  • Unknown
    edited March 2014
    No to panowie jestem zdania ze jak na pierwszy raz w takim turnieju to wielki sukces.
    Ja solo w top 5(wykupiona tarcza na 8 godz) a nasz team w 50

No ladnie:)
  • Jakieś domysły gdzie mniej więcej się uplasowaliście? Udało mi się zrobić screenshoty top17 po zakończeniu, do tego mam jeszcze czyjś screenshot z miejscami 18-22, ale pkty są jeszcze sprzed końca.
  • GumisK
    Oficjalnie można ogłosić: inauguracja X-Poles przyniosła duże osiągnięcie, takie, którego w życiu nie przewidywałem zakładając ten sojusz. Mamy top 50! Dla ośmioosobowego teamu to wynik godny pozazdroszczenia. Cieszcie się swoimi zapracowanymi nagrodami, w kolejnych zespołowych eventach mamy poprzeczkę zawieszoną wysoko, ale nie tylko spróbujemy ją przeskoczyć, ale przełożyć jeszcze wyżej, gdy otworzy się taka szansa. Jestem pod wrażeniem, gratulacje dla każdego z was za udany wieczorny szturm. Moją radość powiększa moje indywidualne top 5, ale pewnie nie jestem jedynym, który ugrał taki wynik. Jak będziecie mieli chwilkę, pochwalcie się swoimi pozycjami, sądząc ze zbiorowej punktacji też nie próżnowaliście.

@Emeryt: Ja nie mam bladego pojęcia, po swoim wczorajszym ataku poszedłem w kimę, na pięć godzin przed zakończeniem eventu byliśmy na 43. miejscu, ale to bardzo niemiarodajny rezultat, przez tyle czasu mogło się co nieco zmienić. Jeśli któryś z was, nocnych marków, ma bardziej szczegółowe dane, to chętnie sam się dowiem, zaznaczę tylko jeszcze raz, że każde miejsce w czołowej 50-ce, z 49-tym włącznie, traktuję jako nadzwyczajną zdobycz. Swoją drogą, wielka szkoda, że nie można przejrzeć tabeli po zamknięciu turnieju - ilu jest graczy tak oddanych, aby o piątej nad ranem sprawdzać status swój lub drużyny? A przy okazji, jak twoi scAvengersi? Widziałem, że wskakiwaliście momentami do top 10, udało się obronić tę lokatę?
  • Ostatecznie 13miejsce. Nie licząc DjangoUnbuffed, wszystkie teamy wyżej miały więcej członków od nas. Zadowolony jestem w cholerę icon_e_smile.gif

btw. uważajcie jak będziecie dostawać ISO za indywidualny rank - dużo ludzi dostało 250 zamiast 2-3k. ale pewnie Devsi to naprawią.

Duże graty dla Was icon_e_smile.gif
  • Wizialem na forum temat Reporting Cheaters Myslicie ze sa osoby ktore oszukuja? czy jest to wogole mozliwe?
  • Piterss wrote:
    Wizialem na forum temat Reporting Cheaters Myslicie ze sa osoby ktore oszukuja? czy jest to wogole mozliwe?
    Tak, ale są szybko wyłapywane. Gra nie warta świeczki.
  • GumisK
    13 miejsce? Bombowy wynik, gratulacje również w waszą stronę, scAvengers. Z nagrodami u mnie wszystko grało, ale wiem, że były już liczne skargi na pomyłki, także w odbytych wcześniej turniejach, więc zawsze dobrze się przyglądam, co dostanę.

Z cheaterami developerzy postępują w szczególnie perfidny sposób (i bardzo dobrze): dają im w spokoju grać dalej, tyle tylko, że nie uczestniczą oni w zmaganiach w realnym świecie - są wykluczeni z drabinek turniejowych, nie mogą uczestniczyć w sojuszach, egzystują sobie w zawieszeniu, rozgrywając mecze w sztucznym środowisku złożonym wyłącznie z innym cheaterów i botów. Wielu z nich przez to wydaje się, że są bezkarni i wciąż uczestniczą w grze, dziwiąc się tylko, że nikt z forumowej społeczności nie widzi ich wysokich wyników w tabelach. Taki Matrix icon_e_biggrin.gif
  • sorry ze tak wypytuje ale ponoc kto pyta to nie bladzi...Jaki team polecacie do obrony bo nie wiem w co pakowac ISO .Moze lukniecie w moj rooster i cos doradzicie. Z gory dziekuje.
  • GumisK
    Nie ma niczego wstydliwego w zadawaniu pytań, między innymi temu ma służyć nasz sojusz - nie tylko pchaniu się po dobre wyniki (co nam się przy okazji udało w ostatnim turnieju icon_e_biggrin.gif ), ale też stworzeniu funkcjonującej wspólnie społeczności, aby mieć z kim podyskutować i kogo się poradzić.

Zasadniczo jestem zdania, że levelowanie w zespół stricte defesywny jest marnotrawieniem Iso - będziesz go wystawiał tylko na przerwy w grze, kiedy nie masz założonej tarczy, co może ci oszczędzić paru walk, bo ktoś cię skipnie. Silniejszym teamem ofensywnym będziesz szybciej zbierał punkty, umożliwi ci on atakowanie przeciwników z dużą przewagą punktową nad tobą, i zwyczajnie będzie ci się przyjemniej grało. Oczywiście, nie należy zaniedbywać obrony, byle tylko nie czynić z niej pierwszoplanowego celu inwestycyjnego.
    Co się zaś tyczy dobrych defensywnych postaci - są nimi te, z którymi przeciwnicy będą grali niechętnie: obrona w tej grze to pojęcie raczej pasywne, i polega bardziej na zniechęcaniu innych do podejmowania pojedynków, niż na ich autentycznym wygrywaniu. Potencjalnymi straszakami są zawsze wielkie paski życia postaci (zwykle unika się długich walk, w trakcie których można zostać wielokrotnie zaatakowanym, tracąc więcej punktów, niż się ugrało), zdolności zadające kolosalne obrażenia, zwłaszcza obszarowe (trzeba wszak oszczędzać apteczki), a także bohaterowie znacząco przedłużający rozgrywkę swoimi zdolnościami (regeneracja, spamowanie defensive tilesami, stunowanie, przywracanie życia) - tu warto dodać aspekt animacji, taki np. Daken czy Bullseye powodują, że gra toczy się dużo wolniej, poprzez odpalanie pasywnych zdolności co chwilę. Innym istotnym czynnikiem jest głupota AI. Nie należy wystawiać do defensywnego teamu finezyjnych postaci, potrzebujących planowanego, logicznego i przemyślanego planu gry. Z tego powodu koszmarnie tracą na wartości takie postacie jak GSBW (AI korzysta z fioletowej zdolności dość chaotycznie, rzadko tworząc krytyki i nie produkując zbyt wiele zielonej many, a snajperki nie odpala prawie nigdy, jeśli ma w zespole inną postać z zieloną zdolnością) albo Magneto (dowolny, Classic czy Marvel Now, AI zupełnie nie potrafi ich obsługiwać, choć to potężni i przydatni herosi). Trzeba więc podrzucać AI do kontrolowania tych członków rostera, którymi gra się łopatologicznie prosto (z czysto ofensywnymi, tanimi zdolnościami, które nie skupiają się na manipulacji planszą, tylko dają od razu konkretny efekt, np. Thor, Ares), albo czerpiącymi siłę głównie ze zdolności pasywnych. Obejrzałem sobie twój team, i z całą pewnością masz już gotową jedną postać, z którą gra się bardzo niewygodnie - wymaksowaną Classic Storm. Jej żółta zdolność, choć nie wygląda na mocną, niedoceniona potrafi mocno nadwerężyć atakujący zespół, zwłaszcza gdy przeciwnik nie obierze jej na cel jako pierwszej. Masz też Hulka, klasyczną defensywną postać, niestety jeszcze nierozwiniętego (kluczowa jest czarna zdolność) - z czasem będzie świetnym wyborem, ma nieprzeciętną wytrzymałość, solidne obrażenia, i paskudną zdolność generowania zielonej many, która gdy wymknie się spod kontroli, dziesiątkuje drużynę przeciwną. Masz dziewięć okładek Dakena, który, choć maksuje się na 69 levelu, jest wielce nielubianym widokiem, z powodów już przeze mnie wymienionych. Niestety, też potrzebowałbyś wydać na niego sporo Iso. Widzę, że budujesz Punishera - to jest rewelacyjny kierunek, ponieważ jest on niezwykle wszechstronny, przydatny tak w ataku, jak w obronie (choć AI też popełnia nim szkolne błędy, np. najpierw rzuca Mołotowem, a dopiero potem odpala Judgement, albo strzela z Retribution zbyt wcześnie - nie są to jednak pomyłki brzemienne w skutkach). Na pewno nie stracisz też na awansowaniu Thora i Aresa. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
  • Gratulacje dla całego sojuszu. Myślę, że pierwsza 50 to genialny wynik.
    Mam nadzieję, że dalej tak będzie szło no i ciekawe kiedy kolejny taki event icon_e_smile.gif

Piterss: właściwie GumisK napisał wszystko co się dało napisać na ten temat. Ja dodam od siebie że na Twoim miejscu najpierw bym maxował black widow original wszelkimi sposobami. Odkąd ja to zrobiłem moje życie stało się dużo prostsze w MPQ icon_e_wink.gif A potem Punisher. Path jest genialny ale mało masz okładek niestety jeszcze...
  • Wielkie dzieki za informacje.Uczymy sie cale zycie wiec info nigdy za wiele. Wymaksuje black Widow a potem Punishera.
  • Ja standardowo skończyłem w top100, czyli tam kaj chciałem. I już myślałem, że moje szczęście z okładkami się skończyło, bowiem dostałem 2 x Captaina i 2 x MHawkeya z ** tokenów (nie przemawiają do mnie te postacie, o ile jeszcze Captain z jego wybieraniem pola na odliczanie jest ok to całkowicie losowy MHawkeye wydaje mi się bezużyteczny)...gdy otworzyłem * token i dostałem niebieską OBW icon_e_biggrin.gif Postać ta jest niesamowita, ja jej nawet używałem czasami w pvp eventach pomimo niskiego poziomu i posiadania w zasadzie jednej tylko zdolności. Ale kradzież many za 4 purpurowe w połączeniu z zielonym czyszczeniem MStorm nieraz dała mi potrzebne kolory na wykorzystanie umiejętności IM35 czy też pozbawiła wroga możliwości użycia zdolności.

Co do defensywnych postaci to dodałbym Juggernauta, wymaksowany ma sporo hp plus jego zdolności kosztują zaledwie 6 many. Oczywiście nie umywa się on do Hulka ale w połączeniu z pasywnymi postaciami, o których wspomniał GumisK masz pewność, że taka walka będzie sporo kosztować przeciwnika czyli ludzie mogą ją omijać.
  • Nooo top50 to zaskoczenie. Zwłaszcza, że w czwartek rozmawiałem z Gumiskiem o podbijaniu świata (puzzle) we 2. Całkiem nieźle to poszło icon_e_wink.gif Moje miejsce w turnieju to top150. Byłem 25 i nie ustawiłem shielda na noc... :/ Ciekawe kiedy kolejny event ? Zapewne w okolicach weekendu dopiero.
  • Pozdrowienia z NY i gratulacje świetnego wyniku!

Dołączył bym do was ale wydałem 4000 HP na własną ekipę i szkoda ich opuszczać (Batman Inc).
  • GumisK
    Jesteśmy porządną ekpią, nie rozbijamy rodzin icon_e_wink.gif
    Dzięki za gratulacje, pozwoliłem sobie zerknąć na twój sojusz - mocny team, nie ma to tamto. Jakie miejsce zrobiliście w Fearless Defenders? Oceniając po samych rosterach, pewnie top 50 też ustrzeliliście?
  • Hey. Gram teraz Lord of thunder:http://zapodaj.net/cb4aefdd63302.bmp.html
    Kupilem tarcze za 300 HP i nie wiem czy sie nie wyglupilem hehe
    Licze na pierwsza 5-ke... zobaczymy czy to wystarczy...

A Wam jak idzie??
  • Byłem w top20, po paru atakach spadłem na 55 pozycję...czyli do przedziału, w którym chcę skończyć. Dostałem ostatnio 2 okładki Aresa i jako, że jest on dobrą postacią plus "złą" kolejny raz nagroda w evencie mi pasuje.

Mam także kolejne pytanie, czy ktoś się orientuje jak dokładnie działa reset punktów w pve eventach? Mam na myśli to, że po każdym zrobieniu misji ogólna ilość punktów, które można dostać spada ale co jakiś czas znowu wzrasta. Nie miałem problemu z osiągnięciem maks punktów podczas 1 dnia HC Juggernauta ale teraz dostaję takie ilości punktów, że ciężko dobić mi się do 5k czyli pierwszego tokena.

Edit: Ok wyczytałem, że w tym evencie misje "resetują" się po 12 godzinach.